Kategóriák
Egyéb kategória

Mi okozza a láb büdösödését nyáron?

Nyáron szinte mindenkit utolér a kellemetlen lábszag, amely kínos helyzetekhez is vezethet. Azonban, ha tudjuk, mi áll a zavarba ejtő „illatok” mögött, hatékonyan felléphetünk ellene,  így a legnagyobb melegben sem kell tartani a lábszagtól.

Alapvetően nem az izzadás okozza a lábszag kialakulását, hanem az, hogy a cipőben, szandálban nedves, meleg közeg alakul ki, amely tökéletesen alkalmas a baktériumok szaporodásához, majd elkezdik lebontani az izzadtságot. Fontos, hogy ha cipőt visel, a zokni mindig természetes anyagból készült darab legyen, mielőtt pedig a szandált venné fel, fújjon izzadság gátló sprayt a lábaira. Ha szükségesnek érzi, bátran mosson lábat naponta többször, azonban ügyeljen az alapos lábszárításra is.

Érdemes váltogatni a lábbeliket, különösen, ha izzadásra hajlamos a lába. Hagyja a cipőt kiszáradni és lehetőség szerint vászonból készült cipőt vagy szandált viseljen.

A stressz is okozhat lábizzadást, ami teljesen más, mint a meleg miatti verejtékezés – előbbinek ráadásul a szaga is bántóbb.

Akinek gombás a lába, sajnos az egyéb kényelmetlenségeken kívül a rossz szaggal is meg kell küzdenie.

És persze az sem zárható ki, hogy a hormonszintek ingadozása a ludas, ezért tinédzsereket, kismamákat és a menopauza környékén járókat is jobban kínoz.

Ha sikerült azonosítani a lábszag kiváltó okát, kérje szakember segítségét, így érdemben léphet fel a kellemetlenségekkel szemben.