Körömgomba kezelése

A körömgomba ma már népbetegségnek számít, azonban hatékony kezelésével kapcsolatban számos tévhit él. A körömgombát nem elkapjuk (ép köröm nem gombásodik) ugyanis, hanem az esetek nagy többségében valamilyen lábat ért trauma, sérülés miatt alakul ki, tehát nem a személyes higiéné hiányát mutatja. A sérülés miatt a köröm elválik a körömlemeztől, így a gombának van tapadási felülete, amely a meleg és nedves helyet szereti és a víz, a por és a szennyeződések is kedveznek a megtapadásnak. Vegyük például a sportolókat, azon belül is a focistákat, akik stoplis cipőjükben rúgják nagy erővel a labdát, a lábujj körme így sérülésveszélynek van kitéve.

FONTOS! Az elhanyagolt gombás köröm a szervezet egyéb területeire is kihat, ezért érdemes időt és energiát fordítani a kezelésre!

Ha a köröm besárgul, megváltozik a felülete, azonban egyéb érzet nem társul hozzá, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis jó eséllyel körömgombáról van szó, amelynek alapvetően három fajtájával találkozunk a napi gyakorlat során: a fonalassal, a sarjadzóval és a penészgombával. A körömgomba kezelése fokozott higiéniának van kitéve, mindent gondosan fertőtlenítünk, hogy elkerüljük a további fertőzéseket.

A körömgombát csak úgy lehet kezelni, gyógyítani, ha az elvált a körömlemeztől eltávolítjuk a sérült körömrészt, hiszen itt tapad meg a gomba. Ezt követően egy speciális eszközzel gondosan lecsiszoljuk és kitisztítjuk a gombás részt. Amennyiben a gomba régóta megtapadt, azt havi rendszerességgel célszerű csiszolni, valamint gyógyszeres kezeléssel, ecsetelő vagy lézeres kezeléssel szoktunk kiegészíteni.

Gyors megoldást a köröm megfelelő kezelése mellett a gyógyszerektől várhat, emellett a lézeres kezelést havonta ismételjük. A tünetmenetességhez legkevesebb 8-12 hónap szükséges. Ez függ egyénenként a szervezet állapotától, a gomba fajtájától, a szétterjedés mértékétől, a házi ápolási tanácsok pontos betartásától, és ha szükséges, szakorvos bevonása – ez esetben az ő utasításainak pontos betartásától is. Nem elengedhető az életmódváltás!