Kategóriák
Egyéb kategória

A diabéteszes láb veszélyei

 

A diagnosztizált és kezelt cukorbetegséggel élőknél a lábakat ellátó ereket és idegeket is károsíthatja a magas vércukorszint, ezért nekik kiemelt figyelmet kell fordítaniuk lábaik egészségére. Az ún. diabéteszes neuropátia miatt a betegek sokszor észre sem veszik, hogy töri a cipő a lábukat, de a sérüléseket sem biztos, hogy megérzik, ráadásul a keringési problémák lassítják a gyógyulást is.

Az artériás keringészavar (mikrovaszkuláris eltérés) miatt szenved kárt a normál sebgyógyulás folyamata, nem képződik az ún. extracelluláris mártrix, a bőr felszíne jelentős mértékben károsodhat, ahogy egyre előrehaladottabbá válik a betegség. A végtagokban zsibbadás, érzéstelenség alakulhat ki, fájdalom a lábujjakban, lábfejben, alsó lábszáron. Az érzéketlen részek kisebesednek, felhólyagosodnak. Épp azért mert érzéketlen, az amúgy nyomásnak kitett részek, könnyen felülfertőződnek.

A diabéteszes láb a cukorbetegek kb. 10-15%-ánál alakul ki a betegég során. Ilyen esetekben podológus szakember bevonása javasolt a szakszerű kezelés érdekében, hiszen célszerű a rendszeres lábvizsgálat, amely kiterjed a körmökre, a bőr állapotára, a bőrkeményedésekre (stb.), valamint a lábhát és a belboka mögötti artériák tapintására is.


Végezetül jöjjön néhány jó tanács, melyek betartásával sokat tehet lábai egészsége érdekében!

  • Minden nap alaposan mosson lábat és kíméletesen törölje szárazra
  • Amennyiben a bőr szárazsága tapintható, úgy célszerű bőrápoló krémet alkalmazni
  • Ha egy mód van rá, ne járjon mezítláb, ugyanis olyan sérüléseket szerezhet, amelyek később szövődményekhez vezethetnek.
  • Viseljen puha, ám nem túl szoros pamut zoknit, azonban felhúzás előtt törölje szárazra a lábát, hogy a nedvesség miatt ne tudjon gombás fertőzés kialakulni

Ha kérdése van lábai egészségével kapcsolatban, foglaljon időpontot honlapunkon keresztül egy díjmentes állapotfelmérésre!