Kategóriák
Egyéb kategória

Állandóan fáznak a lábai? Így tegyen ellene!

10-ből 8 nő már legalább egyszer tapasztalata, hogy hűvös időben milyen hidegre tud hűlni a lába. Ha például tusolás vagy fürdés után, mezítláb maradnak a lakásban, esetleg huzamosabb ideig egy helyben ülnek, könnyen jégcsapnak érezhetik végtagjaikat, ilyenkor még a takaró alatt is hosszú percekbe telik, amíg sikerül újra felmelegedni.

A férfiak előnyben vannak, mert testükben az izom aránya több mint 40%, így az izommozgás által termelt energia „fűti” őket. A nők tehát mozgással kevesebb hőt termelnek, a szervezet pedig elsősorban a belső szervek optimális hőmérsékletére koncentrál, a lábakat, kezeket, füleket és orrot csak akkor melegíti, ha maradt még energia.

Állhat azonban a hátterében érszűkület, artherosclerosis, cukorbetegség, alacsony vérnyomás és pajzsmirigy rendellenességek is, súlyosabb esetben pedig az ún. Raynaud-szindróma – ezek kizárása érdekében feltétlenül forduljon szakorvoshoz.

A hideg lábakra már léteznek olyan készítmények, amelyek használatával emelkedik a láb hőmérséklete, de mielőtt készítményt választana, kérje szakértő segítségét!


Ha pedig azonnal alkalmazható tippeket szeretne, próbálja ki az alábbiakat:

  • A váltófürdő vagy szaunázás kiválóan edzi az ereket, így akár el is kerülhető a hideg láb jelenség
  • Végezzen körkörös lábujj- és ujjgyakorlatokat
  • Fogyasszon sok forró levest, meleg italt és csípős ételt, melyek serkentik a vérkeringést
  • Ne viseljen túl szűk cipőt vagy zoknit
  • Vegyen fokozatosan melegedő lábfürdőt: kezdje 33 fokos vízzel és 2 percenként adjon hozzá melegebbet, amíg el nem éri a 40 fokot

Ha kérdése van lábai egészségével kapcsolatban, foglaljon időpontot honlapunkon keresztül egy díjmentes állapotfelmérésre!