Kategóriák
Egyéb kategória

Lábápolás időskorban

A kor előrehaladtával a bőr veszít víz-, kollagén- és zsírtartalmából, a sejtek megújulása egyre inkább csökken, a bőr ráncosabbá, szárazabbá, vékonyabbá, ezáltal sérülékenyebbé válik. Lábaink pedig külön törődést igényelnek, hiszen azok cipelnek minket egy egész életen át, ehhez képest pedig több szenvedést állnak ki, mint gondolnánk! A lábnak van még egy nagyon hasznos tulajdonsága: türelmes. Sok mindent, sokáig tűr és bír. Azt például gondolta volna, hogy lábunknak több érzékelő sejtje van, mint az arcunknak?

Lábaink egészsége optimális esetben egy egész életen át tartó feladat, a mindennapi rutin része kellene, hogy legyen. Ehhez képest rengetegen nem törődnek lábaikkal, pedig azok nélkül sokszor – szó szerint – semeddig nem jutnának az életben. A lábak ápolásában fontos a következetesség és a türelem, hiszen egy lábprobléma kialakulása sok esetben hónapok, vagy évek eredménye, így a megoldás sem várható egyetlen kezeléstől. A lábak fájdalmára muszáj odafigyelni, még idősebb korban is, ne tekintsen rá úgy, mint korral járó kórra!


Hogyan ápoljuk az idősek lábait? Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot!

  • Forró víz helyett válasszunk kellemes, az átlagos testhőmérsékletnél csak 1-2 fokkal melegebb vizet.
  • A lábak tisztításának gyakorisága az életkor előrehaladtával nem válik sűrűbbé, igyekezzen naponta egyszer megmosni
  • A lábakat gondosan meg kell törölni, ne maradjon nedvesen egyetlen része sem
  • A „diabéteszes láb” kialakulásának a megelőzésében az elvárt cukorháztartást szinten tartásán és a diétán túl fontos szerepet játszik a gondos láb-, és körömápolás, bőrpuhítás, a megfelelő és kényelmes lábbelik viselete, valamint a gyakori talpvizsgálat.
  • Alsó végtagi vénás elégtelenség esetén a lábakat fel kell polcolni és napközben ajánlott rugalmas pólyát használni, illetve az orvos utasításait betartani

A lábak épsége az idő múlásával is ugyanolyan fontos, mint a fiatal években!