Kategóriák
Egyéb kategória

Milyen betegségek esetén célszerű fokozott figyelmet fordítani a lábápolásra?

Sokan tartják úgy, hogy a lábak megfelelő ápolása esztétikai célú, pedig ez az egészségmegőrzés természetes velejárója kellene, hogy legyen, sőt jócskán akadnak olyan betegségek is, amelyek megléte fokozott odafigyelést igényel. Bár a hidegebb hónapokban lábainkat zoknik, harisnyák és lábbelik fedik, nyáron sokkal inkább előtérbe kerülnek, ez mégsem azt jelenti, hogy a lábakkal való törődés szezonális feladat lenne. Lássuk, mely betegségek esetén bír kiemelt fontossággal a megfelelő és alapos lábápolás.

Gondolta volna, hogy a visszér minden 5. embert érint Magyarországon, közöttük pedig kétszer annyian vannak a nők, mint a férfiak? Ráadásul már egészen fiatal korban jelentkezhet a visszér, hiszen a 29 év alatti lakosság 6%-ánál jelentkezett a tünet, míg 60 éves kor fölött már minden negyedik embertársunk küzd a jelenséggel. De mi is pontosan a visszér? Az az állapot, amikor a vénák kitágulnak, kanyargóssá válnak, és nem juttatják kellő hatékonysággal a vénás vért a végtagoktól a szív felé. Azért jön létre, mert a verőerek szállítják a szív felől a szövetekhez az oxigénben gazdag vért, ezt a szöveteknek tápanyagokkal együtt kell felvenniük, majd a vénák pumpálják vissza a szív irányába. Enyhébb esetben a lábszáron, a bokán alakulhatnak ki pókhálószerűen kirajzolódó vénák, súlyosabb esetben viszont a lábak csúnyán bedagadhatnak, barnás elszíneződések alakulnak ki, de akár bőrkiütések is jelentkezhetnek. Mielőtt házi megoldásokat alkalmazna, érdemes szakemberrel konzultálni!

Lényegesen gyakoribb a láb- és körömgomba, mint gondolná! A lakosság 54%-a szenved valamilyen mértékben a tünetektől. Egy mechanikai sérülés, a zárt cipőkben elburjánzó baktériumok, a lúgos tisztálkodó-szerek vagy az uszodai higiénés körülmények mind-mind okozói lehetnek a gomba megjelenésének. A napi rendszeres lábmosás mellett azonban célszerű gyógypedikűrös segítségét kérni, aki pontos kezelési tervet javasol, így szakértő kezekben lesznek a lábai.

Egyre többet hallunk és tudunk a cukorbetegségről is, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, milyen gondos bánásmód jár a diabétesszel küzdőknek! Az idegek károsodása miatt sokszor észre sem veszi a beteg, hogy valamilyen sérülés érte a lábát. Márpedig az elhanyagolt sebek rosszabb esetben fekélyhez is vezethetnek, úgyhogy legyen körültekintő a legapróbb sérüléseknél is! Ha például benőtt köröm okoz panaszt, semmiképpen ne otthon kezelje, bízza gyógypedikűrösre a szakszerű ellátást. A lábszárfekélyek gyógyításának egyik kiváló módja lehet a lökéshullám terápia, amely fokozza a vérkeringést, gyulladáscsökkentő, izomlazító és görcsoldó hatású. A sebek kezelése során pedig ajánlott intelligens kötszert alkalmazni, amely vízzáró réteggel rendelkezik, ráadásul fájdalomcsökkentő hatásuk is van.