Kategóriák
Egyéb kategória

Ön mely gyakori lábproblémától szenvedett már valaha?

Néha méltánytalanul keveset foglalkozunk lábaink épségével és szépségével, pedig szinte nincs olyan ember a Földön, aki a leggyakoribb panaszok közül legalább egy ne kínzott volna. Sokan szégyellik, pedig a láb problémái legtöbbször nem a higiénia hiányát mutatják, sokkal inkább valamilyen életmóddal, szokással vagy sérüléssel kapcsolatos okra vezethetők vissza. Összegyűjtöttük, melyek által voltunk vagy vagyunk érintettek legtöbben.

Vezet a bőrkeményedés!

Talán Ön is tapasztalta már, kedves Olvasó, milyen a talpon vagy sarkon megjelenő száraz, kemény, megvastagodott bőrréteg, amely hosszabb időn át történő nyomás vagy dörzsölés révén alakul ki. Amennyiben elmulasztjuk e bőrréteg kezelését, az bizony töredezéshez és repedéshez vezethet, amely akár komoly fájdalommal is járhat. A legjobb eredményt a hámlasztástól várhatjuk, de lehetőség szerint professzionális körülményeket válasszon hozzá.

Hidratált lábakat mindenkinek!

A száraz bőr hidratáltsága elengedhetetlen ahhoz, hogy képes legyen ellenállni a lábat érő külső hatásoknak. A nedvesség pótlására célszerű tehát olyan készítményeket alkalmazni napi rendszerességgel, amelyek a nedvességtartalmat megfelelő szinten tartják, így lényegesen jobb eséllyel kerülhetők el a bőr szárazságából adódó problémák.

A lábizzadás természetes

Kellemetlen tünet, főleg, ha szandálban vagy papucsban csúszkálnak lábaink, ám ez teljesen természetes, hiszen ahogy a tenyéren, úgy a talpon is akadnak szép számmal verejtékmirigyek. Akkor pedig, ha zokniban és cipőben termelnek izzadságot a mirigyek, a mikroorganizmusok indulnak szaporodásnak, melynek következménye a kellemetlen lábszag lehet. Ha igazán jót akar lábainak, langyos vízben, szappannal tisztítsa lábait, de akár egy zsályás lábfürdőben is pihentetheti őket heti 2-3 alkalommal.

Alattomos hólyagok

Kényelmesnek tűnt a cipő? Az első pár lépés élménye csalókat lehet, ugyanis, ha olyan cipőt viselünk, amely kényelmetlen, rosszul illeszkedik a lábra vagy nyomja, hamar vízhólyagok jelenhetnek meg a bőrön. A benne lévő szövetnedv csak egy ideig tudja védőfunkcióját ellátni, aztán kipukkan és seb keletkezik a helyén. Amennyiben már seb jelent meg a lábán, a kezelésére ügyeljen nagyon, hiszen könnyen fertőzéshez vezethet a nem megfelelő ápolás.

Az a fránya tyúkszem

Ha a tyúkszemet jó tulajdonságokkal akarnánk felruházni, azt mondhatnánk, hogy tulajdonképpen ezzel mutatja meg a bőr intelligenciáját. Ha ugyanis a bőr folyamatos nyomásnak és gyakori dörzsölésnek van kitéve, válaszként vastagabbra növeszti a bőr külső rétegét, így védi magát a további ártalomtól. Ez a bőrkeményedés alakul tyúkszemmé, melynek kemény magja eléri a bőr mélyebb, érzékenyebb sávjait is, ez pedig fájdalommal járhat. A tyúkszemnek tulajdonképpen van egy magja, amely nem más, mint a tyúkszem gyökere, eltávolítását pedig mindenképpen bízza gyógypedikűrösre!