Kategóriák
Egyéb kategória

Hogyan pihentessük lábainkat?

Egész nap rohanunk, legyen szó fizikai aktivitásról vagy mentális pörgésről ülőhelyzetben, versenyt futunk az idővel, mert mára egyre több mindennek kell beleférni ugyanabba a 24 órába, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek az állandóan „szedjük a lábunkat” üzemmódnak azonban előbb vagy utóbb, de következményei lesznek, mégpedig egészségi állapotunk terén.

Aki eddig azt hitte, hogy a lábak fáradtsága elsősorban azokat kínozza, akik többnyire állva vagy járás közben végzik feladatukat, bizony tévedtek, ugyanis a mozgásszegénységnek hasonlóan káros hatásai vannak. A lábszáraink szöveteiből az elhasznált vérnek össze kell gyűlnie, majd a felületes, illetve a mélyvénás rendszeren keresztül a szív felé kellene haladnia, ehhez azonban megfelelő izommunka is szükséges. Akár túlerőltetjük magunkat, akár a mozgáshiány jellemzi életünket, ez a továbbító funkció sérül, vagyis a vér megreked az erekben, azok fala elvékonyodik, kitágul és már el is érkezünk a visszértágulathoz. A visszérről pedig tudjuk, hogy olyan szövődményei is kialakulhatnak, mint a vénafal gyulladásos fájdalma vagy legrosszabb esetben a vérrögképződés.

A lábfáradság hátterében előfordulhat keringési zavar, vagyis érszűkület is. Ilyenkor lábainkat ólom nehézségűnek érezzük, mert az izmokhoz nem jut elegendő vér, és már apróbb megerőltetésre is relatív oxigénhiány lép fel az izomban, ez pedig olykor olyan erős fájdalommal járhat, hogy megállásra is késztethet minket.

Amennyiben fáradtnak érzi lábait, fontos, hogy időt szánjon a pihentetésükre: legalább fél órára igyekezzen felpolcolt állapotban ülni vagy feküdni, vagy használhat élénkítő lábkrémet, de egy frissítő masszázsért is rendkívül hálásak lesznek megfáradt végtagjai.

Ha kérdése van lábai egészségével kapcsolatban, foglaljon időpontot honlapunkon keresztül egy díjmentes állapotfelmérésre!