Kategóriák
Egyéb kategória

Tulajdonképpen mi a podológia?

Magyarországon még igencsak gyerekcipőben jár a podológia, vagyis az az egészségügyi terület, amely a láb anatómiájával, mechanikájával és patológiájával, valamint betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. 

Lábaink hivatottak arra, hogy tartsák a test súlyát, álló helyzetben segítsék a test mozgását, ugyanakkor sok funkcionális izomlánc részét képezik. A lábak „működését” az izom- és csontrendszer különböző szegmensei befolyásolhatják, ezért is fontos, hogy alsó testrészeinket lelkiismeretesen óvjuk. A podológiai szakemberek az összetett esetekben olyan orvosi tudományágak képviselőivel működnek együtt, mint az ortopéd orvosok vagy bőrgyógyászok.

A pogológusok azokat a problémákat kezelik, amelyek már nem tartoznak a pedikűrös kompetenciái közé, és még nem igényelnek orvosi beavatkozást. Fejlett ismeretekkel rendelkeznek az alsó végtag betegségeit, rendellenességeit illetően, a járás elemzése alapján képesek levonni szakmai konzekvenciát és a gyógypedikűr legmagasabb elméleti és gyakorlati tudásanyagával rendelkeznek.

Diabétesszel küzdő betegeknek kifejezetten ajánlott podológus szakember segítségét kérni, hiszen a diabéteszes láb különleges odafigyelést igényel, mivel a perifériás neuropátia miatt a betegek súlyos következményekkel járó szövődményeknek is ki vannak téve.

Jelenleg hazánkban 5 szakember mondhatja el magáról, hogy pogológiai végzettsége van, köztük a Podologia Medical Center alapítója, Teicht Katalin, aki fiatal korától a lábak szépítésére és gyógyítására tette fel az életét.