A lúdtalp éveken át jól láthatóan, de panaszmentesen fennállhat. Ez a rossz helyzet befolyásolhatja a láb természetes mozgását.

Mit jelent a lapos vagy üreges láb?
Lúdtalpnál a hosszboltozat lesüllyedtnek tűnik. Ez a sarok vagy az előláb a láb belső széle felé történő megdőléséhez vezethet.
A lúdtalp a gyermek lábfejlődésének normális stádiuma. Ennek két oka van: Először is, a gyermekek vastagabb zsírréteggel rendelkeznek a talp alján, mint a felnőttek, másrészt, az izmok, amelyek emelik a lábívet, még nem olyan kifejezettek. Ha a fenn leírt lúdtalp hat éves kor után is megmaradna, ellenőrizni kell gyermeke lábát.

Serdülőkorban és fiatal felnőtteknél a lúdtalp ggyakoribb oka az izomgyengeséggel járó laza kapszula-ligamentum komplex.
Mozgás szegény életmód esetén atipikus összeköttetée alakulhatnak ki az egyes tarsális csontok között.

40 éves kortól kezdve, a lúdtalp egyre növekedhet. Ez utalhat az úgynevezett tibialis hátsó ín diszfunkciójára. Ez az ín bíztosítja a láb hosszanti ívét, ezzel a stabilitást. Ez az ín gyakran meghosszabodott, gyengébb.

Tünetek lehetséges panaszok:
Az enyhe lúdtalpak a legtöbb esetben tünetekmentesek, és nem igényelnek további kezelést. A medialis malleolus fokozódó fájdalma jelezheti a tibialis hátsó in túlterhelését. Ha a sarok egyre távolabb dől a láb külső széle felé, akkor további fájdalom jelentkezhet ebben a régióban.

Diagnózis:
Kellemetlenség, fájdalom esetén klinikai vizsgálat szükséges. A klinikai vizsgálat részeként megvizsgáljuk a boka stabilitását is, különös tekintettel a külső ízületekre. Ezt követően a képalkotó eljárások, például a röntgenvizsgálatok következnek a pontos diagnózishoz.
A terhelés alatt álló boka és a speciális sarokfelvétek megmutatják a csontok helyzetét egymáshoz viszonyítva. Így pontosan azonosíthatjuk az atipikus csontképződéseket, a csontok hibás helyzetét és az egyes ízületek kopás át.
A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségével megvizsgálható, hogy a lúdtalp során sérült-e a tibialis hátsó ín vagy a porcok, különösen az alsó ugróízület a lehető legjobb kezelési stratégia megtervezése érdekében.
Amennyiben további kérdések merültek fel, dinamikus nyomásméréssel elemezhetjük a mozgás közbeni láb nyomásának megoszlását is. Ez további nyomokat ad az okra.

A vizsgálatok követően konzervatív kezelést kezdünk, cipőbetéttel, gyógytornával. További kezelésére pl injekció csak ritkán van szükség.

Műtétes ellátás serdülőkorban szóba jöhet.

Kérdése van? Érdeklődik?

Forduljon hozzánk bizalommal!