A szerzett Hallux valgus, másnéven Bütyök férfiaknál, nőknél egyaránt 20 éves kortól kezdhet kialakulni.

Betegség leírása:
A hallux valgus az I. metatarsus és a hallux egymáshoz viszonyított helyzetének mechanikus és egyéb okokra visszavezethető megváltozása, melynek során a metatarso-phalangealis ízület medial felé csúszik el, "valgizálódik", lérehozva a "bütyök" néven ismert deformitást.

Betegség lefolyása:
A hallux valgus, a bütyök az egyik leggyakoribb előláb-deformitás.
Kialakulásának oka mechanikai, melynek hátterében számos tényező állhat. Az egyik legjelentősebb csoportot azok az ortopédiai betegségek (lúdtalp (harántboltozat-süllyedés), bokasüllyedés) alkotják, amelyekek nem kezeltek megfelelően, így az állapot súlyosbodása más elváltozások kialakulásának is alapot adtak. Jó példa erre a lúdtalp: ha kezdetben a beteg nem kap megfelelő konzervatív kezelést (rossz kiképzésű cipők elhagyása, harántboltozat alátámasztása, stb.), a láb teljes statikája változik meg. A harántboltozat ellapulásával nő az I. és V. lábközépcsont fejei közti távolság, az I. sugár MTP ízülete befelé csúszik, az ízület valgus helyzetbe kerül. Kezdetben az eltérés csak kicsiny, szemmel gyakran nehezen észrevehető, azonban a láb mechanikáját biztosító izmok és inak kölcsönhatásában jelentős változások kezdődnek.

Az öregujj alappercének egyensúlyáért, az MTP ízület normális működéséért felelős izmok a m. extensor hallucis longus (hosszú öregujjfeszítő izom), a m. flexor hallucis longus (hosszú öregujjhajlító izom) és inaik, valamint a sesamcsontokhoz futó, oldalt elhelyezkedő szalagok. A hajlító és feszítő inak normális esetben az ízületet csak hajlítják és nyújtják, mivel az oldalsó szalagok egyéb irányú elmozdulást nem tesznek lehetővé. Az ízület oldalirányú elmozdulásával az oldalsó szalagok lazulása jár együtt, így a hajlító és feszítő inak korábbi funkciójukon túl a distalis ízületi komponenseket kifelé mozdítják, azaz az ízületet valgizálják. A valgizáló erő eleinte kisebb, később, a deformitás súlyosbodásával egyre nagyobb, igen súlyos állapotot is elérhet. Az öregujj az I. sugárral akár 90 fokos szöget is bezárhat. Az elváltozás krónikus volta miatt a hajlító és feszítő inak zsugorodnak, ami az állapotot rögzíti.

A kialakulásban szintén fontos szerepet játszhat korábbi sérülés (I. metatarsus törés, II. ujj amputáció, stb.), rendszerbetegségek (sclerosis multiplex, köszvény, rheumatoid arthritis), különböző ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések - a lista igen hosszú. Bizonyos fokú családi halmozódást is kimutattak, autoszomális domináns öröklésmenettel.

A jellegzetes panaszok közé az esztétikailag zavaró, fájdalmas, kiszélesedett lábfej tartozik. A cipő viselése fájdalmas, gyakran sántít a beteg.

A betegség megoldására többféle műtéti eljárás lehetséges. A megfelelő módszer kiválasztása a beteg alapos kivizsgálását követően történik.

Kérdése van? Érdeklődik?

Forduljon hozzánk bizalommal!