A nagy lábujjízület (hallux rigidus) osteoarthritiszét az ízületek kopása okozza. Ez csont csőrök kialakulásához ( különösen az ízület tetején), valamint az ízületirés beszűküléséhez vezet. Az artritisz elsődleges tünetei a lábujjban általában ízületi fájdalom, csökkent mozgékonysággal kombinálva.

Az ízületi kopás általában idősebb életkorban jelentkezik, de pl. sérülések után fiatalabbaknál is előfordulhat. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az Osteoarthritisra való hajlam örökölhető.

Tünetek: A merev lábujj jelentősen korlátozza a mozgást, különösen a lábhát felé. Elsősorban zárt cipőben a csontcsőrök fájdalmat okozhatnak, duzzanat vagy bőrpír jelentkezhet. Az érintett személyek gyakran öntudatlanul megpróbálják megvédeni a nagy lábujj ízületét, és a lábát a külső széle felett gördítik.

Diagnózis: fizikális vizsgálattal és röntgennel történik. Ha a röntgenfelvételen reumatikus betegségek vagy köszvény gyanúja merül fel, vérvizsgálatot is végzünk.
Terápia: A fenti vizsgálatok alapján választjuk ki a megfelelő kezelést (konzervatív vagy operatív), műtéti indikáció esetén a megfelelő műtéti eljárást.

Kérdése van? Érdeklődik?

Forduljon hozzánk bizalommal!