A kalapács ujj (Digitus malleus) leginkább a második-negyedik lábujjakat érintő deformitást. Klinikailag jól észrevehető. Általában az előláb egyéb deformációival például hallux valgus-sal, lúdtalppal szővődik. Oka gyakran a helytelen lábbeli. Ha a konzervatív terápia cipőbetétekkel vagy fizioterápiával nem javítja a tüneteket, a műtét segíthet.

Mi az a kalapácsujj, illetve a karomujj?
Ha a lábujj túl van feszítve a metatarsophalangeális ízületben, de a középső és a végízületben meg van hajlítva, karomujjnak nevezzük. A kalapácsujjnál áll csak az un DIP ízület van maximálisan behajlítva.

Okok:
Leggyakoribb oka a túl szoros vagy túl kicsi, magas sarkú cipő viselése. A lábak egyéb deformitásai, törése, a lábujjak neurológiai betegségei vagy balesetek. Ezenkívül a genetikai hajlam is szerepet játszik a kalapács- vagy a karom-lábujj kialakulásában. Gyakran megfigyelhető a kalapács / karom lábujj és a hallux valgus együttes előfordulása.

A kalapács / karomujj általában nem fájdalmas és nem okoz kellemetlenséget. Ez csak kozmetikai probléma. A lábujj deformációja azonban az idő múlásával előrehaladhat, nyomást okozva ("tyúkszem") alakulhat ki az érintett lábujjon, amelyek rendkívül fájdalmasak, és szinte lehetetlenné teszik a normál lábbeli viselését, valamint más ujjak elmozdítását. Ennek eredményeként a lábujjak elmozdulhatnak a metatarsophalangeális ízületben, ezáltal elveszítik funkcionálisságukat.

Diagnózis: 
Jellegzetes megjelenése alapján az orvos általában szemmel diagnosztizálja.
A nyomáspontok, a tipikus tyúkszemek és esetleg egy további röntgenkép alapján az orvos diagnosztizálja és felismeri a már létező kopás jeleit.

Terápia:
Mindaddig, amíg az érintett lábujj nem teljesen merev, és passzív módon nyújtható konzervatív terápiát kell alkalmazni. Mindenekelőtt meg kell szüntetni a deformáció okát. A cipőbetétek, lábtornák, a nyomáspontok enyhítése és gondozása javulást eredményezhetnek. Ez a siker azonban gyakran nem tartós, ezért a kalapács vagy a karomujjak kezelésére ilyenkor operatív eljárás szükséges.

Kérdése van? Érdeklődik?

Forduljon hozzánk bizalommal!